Το ΕΠΩΝΥΜΟ blog

Το "ΕΠΩΝΥΜΟ" blog !!!




Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Λίγο αλάτι, πολύ κάλιο για γερή καρδιά

Μετά τις πρόσφατες έρευνες που άφηναν να αιωρείται το ερώτημα του κατά πόσο το πολύ αλάτι τελικά βλάπτει την καρδιά, οι οποίες προκάλεσαν και αρκετές αντιδράσεις μεταξύ των ειδικών, έρχεται μια νέα έρευνα σύμφωνα με την οποία ο συνδυασμός που είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την καρδιά είναι ο ακόλουθος: «πολύ αλάτι» και «λίγο κάλιο».Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Internal Medicine και χρησιμοποίησε στοιχεία από 12.267 ανθρώπους το χρονικό διάστημα 1988-2006.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard διαπίστωσαν ότι στα 14,8 χρόνια κατά μέσο όρο παρακολούθησης των ασθενών, σημειώθηκαν 2.270 θάνατοι. Από αυτούς οι 1268 οφείλονταν σε καρδιακές και καρδιαγγειακές νόσους. Μετά από την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας ο επικεφαλής ερευνητής Dr Frank B. Hu καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard και οι συνεργάτες του, διαπίστωσαν ότι η υψηλή πρόσληψη νατρίου συσχετιζόταν με μια αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας κατά 20%, ενώ η υψηλή πρόσληψη καλίου συσχετιζόταν με τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας κατά 20%. Επιπλέον οι ερευνητές αναγνώρισαν έναν νέο σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο:την υψηλή πρόσληψη αλατιού σε συνδυασμό με τη χαμηλή πρόσληψη καλίου.


Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μείωση της περιεκτικότητας σε νάτριο των συσκευασμένων τροφίμων πρέπει να συνεχιστεί από τη βιομηχανία τροφίμων, ενώ παράλληλα πρέπει να ενισχυθεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που αποτελούν κύρια πηγή καλίου.Είναι γνωστό ότι το κάλιο εξισορροπεί τη δράση του νατρίου στον οργανισμό το οποίο έχει την ιδιότητα να αυξάνει την πίεση του αίματος.


Σύμφωνα με τις οδηγίες του διατροφικού προγράμματος DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) που ακολουθείται στις Η.Π.Α., καθώς και σε άλλες χώρες, η ημερήσια πρόσληψη αλατιού συνιστάται να είναι περίπου ένα κουταλάκι (2,300mg) και λιγότερο από 1,500mg για τους άνω των 51 ετών, καθώς και όσους έχουν υπέρταση, διαβήτη ή χρόνια νεφροπάθεια.
(Πηγή: vita.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου