Το ΕΠΩΝΥΜΟ blog

Το "ΕΠΩΝΥΜΟ" blog !!!




Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Φυσάει πολύ; Εκμεταλλευτείτε το. Ανεμογεννήτριες για σπίτι!

Συνεχώς αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον των ιδιωτών τους τελευταίους μήνες για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών στις κατοικίες, με σκοπό τόσο την ενεργειακή τους αυτονόμηση όσο και την πώληση του παραγόμενου ρεύματος στη ΔΕΗ.

Αν και στη χώρα μας τα μικρά αιολικά δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης προτίμησης σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρώπης, κυρίως λόγω της απουσίας κανονιστικών διατάξεων από μέρος του ΥΠΕΚΑ για θέματα που αφορούν τη διασύνδεση με το δίκτυο, η κινητικότητα που υπάρχει στον κλάδο των οικιακών ανεμογεννητριών είναι ενδεικτική. Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται και να παράγει ενέργεια μέσω των μικρών αιολικών, αλλά και να αυτονομηθεί ενεργειακά. Δυστυχώς, όμως, στην περίπτωση που κάποιος θέλει να γίνει παραγωγός, τα πράγματα είναι ακόμη ασαφή.

Η τιμή πώλησης του παραγόμενου ρεύματος ανέρχεται στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα για εγκαταστάσεις που δεν υπερβαίνουν τα 50 ΚW, όμως το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεν έχει βγάλει ακόμα τις κανονιστικές διατάξεις που αφορούν τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις για να πουλά κάποιος το ρεύμα στη ΔΕΗ. 
 
Στην περίπτωση, όμως, που κάποιος θέλει να αυτονομηθεί ενεργειακά, να παράγει δηλαδή το ρεύμα που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του νοικοκυριού του, η διαδικασία είναι σχετικά εύκολη και καθόλου χρονοβόρα. Σύμφωνα με τον Γ. Περιστέρη, οι διαδικασίες που αφορούν το κατασκευαστικό κομμάτι της επένδυσης είναι εύκολες και δεν εμπεριέχουν «παγίδες».

Όλες τις απαιτούμενες εργασίες (μελέτη, κατασκευή κ.λπ.) αναλαμβάνουν οι μηχανικοί της εκάστοτε εταιρείας που θα επιλέξει ο ιδιώτης για να εγκαταστήσει την ανεμογεννήτρια. Βασική εργασία που προηγείται όλων των άλλων είναι η μέτρηση των ενεργειακών αναγκών του εκάστοτε νοικοκυριού, το ρεύμα δηλαδή που απαιτείται για τη λειτουργία των συσκευών του σπιτιού, προκειμένου να εγκατασταθεί η απαιτούμενη ισχύς. Όσον αφορά στην απαιτούμενη ένταση ανέμου, σε γενικές γραμμές μια μέση ταχύτητα των 6 μέτρων ανά δευτερόλεπτο θεωρείται καλή για τη λειτουργία της εγκατάστασης», αναφέρει ο Γ. Περιστέρης.
(Πηγή: real.gr - Α. ΣΙΜΙΤΣΙΑΔΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου