Το ΕΠΩΝΥΜΟ blog

Το "ΕΠΩΝΥΜΟ" blog !!!




Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Η αγορά των πετρελαιοειδών. Οι εταιρείες εμπορίας

Στην Ελλάδα το σύνολο σχεδόν των πετρελαιοειδών διακινούνται από 18 εταιρείες οι οποίες είναι: AVIN, AEGEAN, BP (αγοράστηκε από ΕΚΟ), CYCLON, DRACOIL, EKO, ELIN, ETEKA, JETOIL, REVOIL, CORAL (πρώην SHELL, αγοράστηκε από ΜΟΤΟR OIL), CORAL GAS (πρώην SHELL GAS, αγοράστηκε από ΜΟΤΟR OIL), SILK OIL, KAOIL, KMOIL, MEDOIL, ARGO. Πρόσφατα έκλεισαν δύο εταιρείες, η SUNOIL και η EL PETROL΄.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2009 στην πρώτη θέση στον τοµέα της εµπορίας, στο συνολικό όγκο, αλλά και στα µερίδια, πα­ραµένει η θυγατρική των ΕΛ.ΠΕ., η ΕΚΟ, αλλά µε µειωµένο ποσοστό, στο οποίο, εάν συνυ­πολογιστεί και η µείωση του µεριδίου της BP, τότε οι απώλειες είναι πάνω από τρεις ποσο­στιαίες µονάδες, και το συνολικό ποσοστό επί της αγοράς διαµορφώνεται λίγο πάνω από το 28%, ενώ το ίδιο χρονικό διάστηµα του προη­γούµενου έτους ήταν στο 31,6%.
Περίπου στα ίδια επίπεδα διαµορφώθηκε το µερίδιο της Shell, ενώ µικρές απώλειες κατέγραψε και η Avin του οµίλου Βαρδινο­γιάννη. Οι δύο εταιρείες µαζί, διατηρούν σχε­δόν το ίδιο µερίδιο, εάν προταθούν τα ποσο­στά τους (22,5% από 22% πέρυσι).
Στη συνέχεια, η Aegean Oil των αδελ­φών Μελισσανίδη αύξησε τα µερίδιά της στο 8,4%, από περίπου 7,7% πέρυσι, ενώ άνοδο σηµείωσε και η Revoil της οικογένει­ας Ρούσσου (6,1% από 5%).
Περίπου στα ίδια επίπεδα παρέµειναν τα µερίδια των άλλων δύο «µεσαίων δυνάµε­ων» του κλάδου, της Jet Oil των αδελφών Μαµιδάκη και της Ελίν του Σπ. Καρνέση. Τέλος, αύξηση εµφανίζει η ΕΤΕΚΑ της οικο­γένειας Σπανού.

1 σχόλιο: