Το ΕΠΩΝΥΜΟ blog

Το "ΕΠΩΝΥΜΟ" blog !!!




Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Οικονομία στα καύσιμα? Οδηγήστε σωστά! 12 κανόνες

...συνέχεια:
7. Κάνω σωστή και τακτική συντήρηση του αυτοκινήτου μου. Τα καλά συντηρημένα οχήματα λειτουργούν πιο αποδοτικά και εκπέμπουν λιγότερο CO2.
8. Aποφεύγω τη μεταφορά περιττών φορτίων. Ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την μέση κατανάλωση καυσίμου ενός οχήματος είναι το βάρος του. Ένα αυτοκίνητο μεσαίας κατηγορίας βάρους 1.500 kg, με ένα επιπλέον φορτίο 100 kg καταναλώνει περίπου 6,7% περισσότερη ποσότητα καυσίμου. 
9. Αποφεύγω τα άσκοπα ανοίγματα των παραθύρων, τη χρήση σχαρών οροφής και την τοποθέτηση αεροτομών. Ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμων είναι η αεροδυναμική αντίσταση του οχήματος. Κάθε πρόσθετο μέρος ή εξάρτημα που τοποθετείται στο βασικό όχημα, όπως αεροτομές, σχάρες ή μπαγκαζιέρες οροφής, πρόσθετες μεγάλες κεραίες κ.λπ., προκαλεί μεγάλη αύξηση στην αεροδυναμική αντίσταση του οχήματος και συνεπώς μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση καυσίμου. Τα ανοιχτά παράθυρα σε ένα αυτοκίνητο δημιουργούν πρόσθετα ρεύματα αέρα που αυξάνουν την αεροδυναμική αντίσταση. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου. Μια σχάρα ή μπαγκαζίερα οροφής με ταχύτητα του οχήματος τα 120 km/h αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2 κατά τουλάχιστον 20%.
10. Κάνω συνετή χρήση του κλιματισμού. Ο κλιματισμός να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητο και να μη ρυθμίζεται κάτω από τους 23 βαθμούς Κελσίου. Σε γενικές γραμμές, με τη χρήση του κλιματιστικού η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές COαυξάνονται 10% κατά μέσο όρο. 
11. Ξεκινώ αμέσως μετά την εκκίνηση του κινητήρα. Στα σύγχρονα αυτικίνητα δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το γκάζι κατά την εκκίνηση του κινητήρα και επίσης μπορείτε να ξεκινάτε αμέσως χωρίς προθέρμανση.
12. Μοιράζομαι το αυτοκίνητό μου για μετάβαση στην εργασία. Αν είναι δυνατό να χρησιμοποιούμε ένα αυτοκίνητο μαζί με άλλους συναδέλφους γι’ αυτό το σκοπό, συμβάλλουμε στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου