Το ΕΠΩΝΥΜΟ blog

Το "ΕΠΩΝΥΜΟ" blog !!!




Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Η μυστική υπερ-επιτροπή της Ε.Ε.

Μια νέα διάσταση στις ραγδαίες εξελίξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο στην Ευρώπη δίνει η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal» (WSJ) σε άρθρο της με τίτλο «On the Secret Committee to Save the Euro, a Dangerous Divide», που δημοσιεύτηκε προχθές, 24 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό αναφέρεται ότι, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, μια ομάδα κορυφαίων Ευρωπαίων ηγετών προχώρησε στη σύσταση μιας μυστικής επιτροπής, με μοναδική της αποστολή την κατάρτιση ενός πλάνου για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης οικονομικής κρίσης στη ζώνη του ευρώ, την οποία έβλεπαν να έρχεται με τα «απόνερα» της κρίσης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αυτή η επιτροπή, μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την WSJ, ήταν τόσο μυστική, ώστε είναι σήμερα γνωστή ως «η ομάδα που δεν υπάρχει».
Όταν ένα χρόνο μετά τη σύστασή του, η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα σε οικονομικό επίπεδο, αυτό το «κονκλάβιο» δεν είχε συμφωνήσει ακόμα σε μία κοινά αποδεκτή στρατηγική, σχετικά με το «πώς», αλλά ακόμα σημαντικότερα το «αν έπρεπε» οι χώρες της ευρωζώνης να σώσουν ένα από τα μέλη της.

Η WSJ ισχυρίζεται ότι βάσει δεκάδων συνεντεύξεων με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) αποκαλύπτεται πως οι διαφωνίες μεταξύ των μελών της μυστικής αυτής επιτροπής καθυστέρησαν τη λήψη αποφάσεων και έφεραν το ευρώ και την ευρωζώνη στο χείλος του γκρεμού. Κάνει λόγο για ιδεολογικές διαφορές στους κόλπους της Ε.Ε. που συνεχίζουν να παραλύουν το νόμισμα του ευρώ και για χαώδεις διαφορές στη διάρθρωση των βόρειων και των νότιων οικονομιών της Ευρώπης.

Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα δημοσιεύει ένα σχεδιάγραμμα στο οποίο αποτυπώνεται η πορεία του spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου από τον Οκτώβριο του 2009 έως σήμερα, με ειδικές αναφορές στις ημερομηνίες-κλειδιά αυτής της περιόδου.
Το αν οι ισχυρισμοί της WSJ για μια «μυστική υπερ-επιτροπή» στους κόλπους της Ε.Ε. είναι αληθείς, το κατά πόσο αυτή η επιτροπή επηρέασε και σε τι βαθμό τις εξελίξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο και τον ρόλο που έπαιξε στο ελληνικό πρόβλημα είναι αυτήν τη στιγμή σε σεναριακό επίπεδο και μένει να αποδειχθούν.
(πηγή: zougla)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου