Το ΕΠΩΝΥΜΟ blog

Το "ΕΠΩΝΥΜΟ" blog !!!




Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Τιμή εμφιαλωμένου κρασιού 28 €. Τιμή παραγωγού 2 € !!!

Τιμή εμφιαλωμένου κρασιού στο εστιατόριο 28 ευρώ. Τιμή του ίδιου κρασιού στο ράφι 10 ευρώ. Τιμή πώλησής του από τον οινοποιό στην εταιρεία διακίνησης 4 ευρώ. Τιμή αγοράς της πρώτης ύλης από τον αμπελουργό για την παρασκευή του συγκεκριμένου κρασιού 2 ευρώ. Διαφορά τιμής πώλησης στο εστιατόριο από την τιμή παραγωγού 26 ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά, ο παραγωγός στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι «καλοπληρωμένος», καθώς φέτος οι τιμές των κρασοστάφυλων σημείωσαν κάθετη πτώση, γεγονός που αποδόθηκε στη μείωση της κατανάλωσης οίνου λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, παράνομες εισαγωγές και οινοποιήσεις, έλλειψη ελέγχων και υπερτιμολογήσεις και ποικίλες άλλες στρεβλώσεις έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα που απλώς η οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια.
«Στην Ελλάδα, τα φθηνά κρασιά είναι ακριβά και τα ακριβά κρασιά φθηνά», τονίζει στην «Κ» ο κ. Στέλιος Μπουτάρης, οινοποιός. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εφ’ όσον ασφαλείς μετρήσεις δεν έχουν γίνει, το 55%-60% του κρασιού που καταναλώνεται στην Ελλάδα είναι χύμα, το 15%-20% εμπίπτει στην κατηγορία της ρετσίνας, το 15% εμφιαλωμένο κάτω των 5 ευρώ και μόνο το 5% της κατανάλωσης αφορά στα εμφιαλωμένα κρασιά «ποιότητας» από 8 ευρώ και άνω.
Ο κ. Ανδρέας Ματθίδης, σύμβουλος εκπαίδευσης οίνου, τονίζει ότι οι τιμολογήσεις του κρασιού στα εστιατόρια θα πρέπει επιτέλους να γίνουν με περισσότερη λογική. «Στη Βαρκελώνη για κρασιά που κοστίζουν από 0-30 ευρώ η επιβάρυνση στο εστιατόριο είναι 10 ευρώ η φιάλη, από 30-80 ευρώ 20 ευρώ η φιάλη, ενώ σε πολλά εστιατόρια δίνεται η δυνατότητα σε όποιον θέλει να μπορεί να φέρει το δικό του κρασί πληρώνοντας 10 ευρώ για το σέρβις και τα διαφυγόντα κέρδη».
Πάντως, ήδη πολλά κέντρα εστίασης φαίνεται ότι έχουν λάβει το μήνυμα. Εστιατόριο στην παραλία της Θεσσαλονίκης, το Maison Crystal, εγκαινίασε συνεργασία με παραγωγούς δίνοντας σε τιμές κάβας τα κρασιά από Δευτέρα έως Πέμπτη.
(ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου