Το ΕΠΩΝΥΜΟ blog

Το "ΕΠΩΝΥΜΟ" blog !!!




Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Η οικονοµική κρίση χτυπάει το µποτιλιάρισµα

Κατά 20% αυξήθηκε σε ορισµένους κεντρικούς δρόµους της Αθήνας (όπως για παράδειγµα η Λεωφόρος Καβάλας) η µέση ωριαία ταχύτητα των οχηµάτων! Μπορεί να ακούγεται εξωπραγµατικό, όµως αυτό υποστηρίζουν οι συγκοινωνιολόγοι, που κάνουν µετρήσεις τον τελευταίο καιρό
Οι συγκοινωνιολόγοι εκτιµούν ότι «λόγω της οικονοµικής κρίσης οι δρόµοι ορισµένες ώρες της ηµέρας δεν έχουν τον ίδιο κυκλοφοριακό φόρτο που είχαν πριν από την κρίση». Αυτό συµβαίνει διότι οι πολίτες, εξαιτίας της αύξησης της τιµής της βενζίνης και των οικονοµικών δυσκολιών που αντιµετωπίζουν, έχουν µειώσει τις µετακινήσεις τους µε Ι.Χ.

Σύµφωνα µε µελέτη του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων που δηµοσιοποιήθηκε τον Σεπτέµβριο του 2009, η µέση ωριαία ταχύτητα στους δρόµους της Αθήνας είναι 15-20 χλµ. Η πρόβλεψη ωστόσο ήταν πως το 2012 η ταχύτητα θα µειωνόταν 5-7 χλµ. «Οι προβλέψεις έχουν αλλάξει», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Βασίλης Χαλκιάς. «Η εκτίµηση είναι (δεν έχει γίνει ακόµη µελέτη) ότι σε ορισµένους δρόµους όπως η Αθηνών - Λαµίας και η Λεωφόρος Καβάλας (η εικόνα που έχει δηµιουργηθεί δεν αφορά το κέντρο) οι ταχύτητες είναι αυξηµένες ακόµη και 20%».

Ενδεικτική της κυκλοφοριακής κατάστασης που παρατηρείται λόγω της κρίσης είναι η κίνηση στην Αττική Οδό. Οπως λέει ο κ. Χαλκιάς, «το 2007 η κίνηση ήταν 295.000 αυτοκίνητα την ηµέρα, το 2008 300.000, το 2009 307.000. Ωστόσο το 2010, έως τον Αύγουστο, η κίνηση µειώθηκε σε επίπεδα κάτω του 2007 και έφτασε τα 282.000 αυτοκίνητα».

Οπως αναφέρει ο κ. Χανδάνος, «κυκλοφοριακές ανάσες στην πόλη έδωσε επίσης η µείωση της κυκλοφορίας βαρέων οχηµάτων αφού λόγω της κρίσης µειώνεται και η παραγωγή. Συνεπώς µειώνεται και η κίνηση των βαρέων οχηµάτων που µεταφέρουν εµπορεύµατα και προϊόντα».
(πηγή: tanea)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου