Το ΕΠΩΝΥΜΟ blog

Το "ΕΠΩΝΥΜΟ" blog !!!




Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Η οικονομική κρίση... παχαίνει!!!

Θα μας αδειάσει τις τσέπες, θα μας γεμίσει... κιλά. Ακούγεται παράλογο, αλλά η οικονομική κρίση μπορεί να μας... παχύνει. Και αυτό διότι σε αυτές τις συνθήκες συσσωρεύονται όλοι οι παράγοντες οι οποίοι οδηγούν σε αύξηση του αριθμού των παχύσαρκων ανθρώπων: αυξημένα επίπεδα στρες, περισσότερες ώρες εργασίας, μικρότερες απολαβές.
Ετσι κόβονται «πολυτέλειες» όπως ένα υγιεινό, πλην όμως ακριβό, γεύμα, το οποίο αντικαθίσταται με πρόχειρο φθηνό φαγητό, όπως χάμπουργκερ, έτοιμες τυρόπιτες, λιπαρές πίτσες και σουβλάκια. Επίσης περιορίζονται οι αθλητικές δραστηριότητες και το γυμναστήριο και αυξάνονται οι ώρες μπροστά στην τηλεόραση με πρόχειρο φαγητό και οινοπνευματώδη.
Στην Ελλάδα τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερα αυξημένα, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Ελληνες κατέχουν την πρώτη θέση ανάμεσα στους υπόλοιπους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το 35,4% των ανδρών και το 30,8% των γυναικών να είναι πάνω από το φυσιολογικό βάρος. Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν και νεότερα στοιχεία της μελέτης «Αττική». Οπως τονίζει ο κ. Γεωργακάκης, το μεγαλύτερο πρόβλημα παχυσαρκίας παρατηρείται σε άτομα άνω των 55 ετών.

«Η κεντρική παχυσαρκία, δηλαδή η συσσώρευση υπερβάλλοντος λίπους στην κοιλιά, η οποία χαρακτηρίζεται η πλέον επικίνδυνη μορφή παχυσαρκίας, παρατηρήθηκε στο 36% των ανδρών και στο 43% των γυναικών» σημειώνει. Και προσθέτει: «Οι παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου, ακολουθούσαν καθιστική ζωή, κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ και γενικότερα είχαν λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, ενώ οι περισσότεροι ζούσαν σε αστικές περιοχές, όπου οι ρυθμοί της ζωής και οι μειωμένες ευκαιρίες για άσκηση είναι χαρακτηριστικοί παράγοντες που οδηγούν σε παχυσαρκία».

(ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου