Το ΕΠΩΝΥΜΟ blog

Το "ΕΠΩΝΥΜΟ" blog !!!




Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Το "σερφάρισμα" το βράδυ προκαλεί αϋπνία!

Όσοι συνηθίζουν να «νυχτοπερπατούν» στο διαδίκτυο ή να «νοικοκυρεύουν» τις ηλεκτρονικές εργασίες τους τις μεταμεσονύκτιες ώρες, ενδέχεται να μην μπορέσουν να δουν «όνειρα γλυκά» μόλις πλαγιάσουν στο κρεβάτι τους.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μία νέα γερμανική μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι που κοιτάζουν τη φωτεινή οθόνη του υπολογιστή τους λίγο πριν τον βραδινό ύπνο, είναι πιθανό να μην μπορέσουν να κοιμηθούν. Κι αυτό συμβαίνει γιατί, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, διαταράσσεται ο καρκαδικός ρυθμός του ύπνου τους.

Ακόμα και η έκθεση ενός ατόμου στο έντονο φως του μπάνιου για 10 συνεχόμενα λεπτά κατά τις νυχτερινές ώρες, αρκεί για να επηρεάσει την απελευθέρωση της ορμόνης μελατονίνης που είναι υπεύθυνη για τον ύπνο, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Sleep Research & Clinical Chronobiology στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, δείχνουν ότι το φως που παράγεται από τον υπολογιστή αποσυντονίζει τη φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού που έχει να κάνει με τον ύπνο, με αποτέλεσμα το άτομο να μην νυστάζει.

Μια δεκαετία πριν, Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες παρατήρησαν ότι, το ανθρώπινο μάτι έχει μια φώτο-χρωστική που μπορεί να διακρίνει εάν είναι ημέρα, νύχτα, καλοκαίρι ή χειμώνας. Η φώτο-χρωστική αυτή αποδείχθηκε ότι είναι πολύ ευαίσθητη στο μπλε φως.

Με γνώμονα αυτό, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι οθόνες των υπολογιστών, εκπέμπουν σκληρό λευκό φως (η βάση του οποίου είναι το μπλε), που αντιστοιχεί κυρίως στην ημέρα, κάνοντας τη φώτο-χρωστική να αντιδρά ανάλογα. Έτσι δεν ανταποκρίνεται ο οργανισμός στο «κάλεσμα» του ύπνου.

Αντιθέτως, οι τηλεοράσεις, επειδή είναι πιο μακριά από τα μάτια και επειδή δεν είναι τόσο φωτεινές όσο οι οθόνες των υπολογιστών, δεν προκαλούν αϋπνία… μάλλον το αντίθετο.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι προτιμότερο να διαβάζει κανείς ένα βιβλίο πριν κοιμηθεί, με χαμηλό φωτισμό, ή να ακούει ήρεμη μουσική ώστε να αποφεύγεται η τηλεθέαση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση φωτεινών οθονών.

Για όλους εκείνους που δεν μπορούν να αποχωριστούν, όμως, τους υπολογιστές τους το βράδυ, η καλύτερη λύση ώστε να μην χάνουν τον ύπνο τους, είναι να χαμηλώσουν στις οθόνες τους την εκπομπή μπλε χρώματος, ακόμα και αν είναι πιο σκοτεινές.
(πηγή: real-Κόλλια Μαρία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου